Ung och inlåst

Jakob som är frihetsberövad enligt LVU och placerad på en låst SiS-institution, reflekterar över känslan att sitta inlåst och hur det inte går att föreställa sig hur det är, om man aldrig upplevt det själv.

 

"‬Att gå i skolan känns som att sitta inlåst‭"‬,‭ ‬säger vissa av mina vänner.‭ ‬De skulle bara veta hur det känns att sitta inlåst på riktigt.‭ ‬Att vara inlåst innebär att jag sitter inlåst i ett tegelhus,‭ ‬med okrossbara rutor,‭ ‬brandsäkra dörrar,‭ ‬brandsäkra sängkläder,‭ ‬brandsäker madrass,‭ (‬exakt allt är brandsäkert‭)‬,‭ ‬lås som det behövs speciella nycklar till.‭ ‬Vart jag än kommer så måste man ha en speciell nyckel för att komma in eller ut ur rum eller byggnader.

‭Ute i samhället är inte allt så säkert som här.‭ ‬En kompis till mig jämför att sitta och göra läxorna med att sitta inlåst,‭ ‬men den personen gör ju läxorna frivilligt,‭ ‬jag sitter inte här och stirrar in i väggarna dag in och dag ut frivilligt.

Jag skulle vara oerhört tacksam bara för att få gå i en vanlig skola ute i samhället.‭ ‬Mina vänner som säger att det är drygt att gå till skolan förstår inte innebörden av deras fria liv,‭ ‬de kan välja att gå till skolan eller stanna hemma,‭ ‬ändå går de till skolan och klagar sedan över att de känner sig frihetsberövade.

‭Jag sitter och äter på ett kex och tänker bara på fritid utan lås,‭ ‬utan brandsäkerhet överallt,‭ ‬utan okrossbara rutor,‭ ‬utan personal som är som en svans efter mig dag in och dag ut.

Jag har‭ ‬1-2‭ ‬personal som iakttar varje steg jag tar tills jag har‭ ‬stängt min dörr.‭ ‬Bara känslan av att veta att om en timme.‭ ‬imorgon,‭ ‬nästa månad,‭ ‬om ett år,‭ ‬kanske det kommer vara likadant.

‭För att en person på utsidan ska få en känsla av hur det är att sitta inlåst ska jag ta ett exempel.‭ ‬Tänk dig att du sitter i ett rum.‭ ‬Det är ljudisolerat,‭ ‬men ändå skriker och dunkar du på väggarna för att någon ska höra dig,‭ ‬för att du ska få komma därifrån.‭ ‬Du kallsvettas,‭ ‬skakar i kroppen,‭ ‬får yrsel,‭ ‬du börjar tänka ologiskt,‭ ‬du börjar få upp jobbiga scenarion i huvudet,‭ ‬det positiva i dig försvinner och det negativa tar övertaget om dig,‭ ‬det är då du är på botten av ditt liv,‭ ‬din‭ ‬livslust är på under noll och det finns inget du kan göra för att påverka det,‭ ‬bara förändring.

‭Så ni alla som säger att gå i skolan,‭ ‬göra läxor och så vidare är som att vara inlåst,‭ ‬när ni väl får dessa känslor som jag nu har beskrivit,‭ ‬då är det kört,‭ ‬för då sitter du inlåst på riktigt.

‭Text: Jakob Foto: Jonas Klinteberg