Som en låt på repeat

Filen publicerar under sommaren ett par texter från frihetsberövade ungdomar som sitter på statens institutionsstyrelses ungdomshem runt om i landet.

Min vardag är nästan alltid densamma. Jag väcks av personalen en strax innan 09:00. Jag går upp och klär på mig, går ut till avdelningen, tar en morgoncigg och försöker sedan äta frukost innan jag följs till skolan.

När jag väl är i skolan så är det lite tråkigt att arbeta. Vår skola är inte som andra skolor, det är en liten byggnad med klassrum som rymmer 4-5 personer där man alltid arbetar med uppgifter som skiljer sig från varandra. Det är folk i olika åldrar med olika kunskapsnivåer vilket är förståeligt, men det jag saknar mest i skolan är att man arbetar gemensamt, tillsammans med andra elever.

Jag har två lektioner innan lunch, när det är lunch så följs jag till matsalen av en lärare och möts sedan upp med personal och andra ungdomar från min avdelning. Vi äter och går sedan tillbaka till avdelningen vid 12:30.

Direkt när vi kommer tillbaka så får vi en efter-maten-cigg. Jag har skola 13:00 så det lönar sig inte att göra något till dess så tiden mellan 12:30-13:00 tillbringas oftast genom att kolla på TV i vardagsrummet och vänta tills skolan börjar.

När skolan slutar 14:00 går vi tillbaka till avdelningen som vanligt. Väl på avdelningen gör jag olika saker för att hålla mig sysselsatt. Även om man i slutändan är inlåst så är det alltid skönt att kunna drömma sig iväg och i alla fall ”låtsas” att man är någon annanstans. Vare sig man kollar på film eller spelar kortspel så är det alltid skönt att glömma vart man är och bara leva i stunden. Jag tror att det är så jag har kunnat bearbeta allt så lätt.

Vi äter middag tillsammans vid matbordet 17:00, efter det går vi nästan alltid och gymmar. Det är då jag verkligen finner sinnesfrid, att träna ger en bättre kick än något annat i hela världen. Det är en sorts eufori som inget annat i världen kan ge mig. Efter gymmet går vi tillbaka till avdelningen, vi har fått någon ny sorts regel som gör att vi är tvungna att alltid duscha direkt efter fysiska aktiviteter. Efter duschen så lagar jag ihop lite gröt eller äggröra som ett sorts avslut på dagen. Jag äter upp, kollar på TV en stund och inväntar den sista cigaretten för dagen.

Tiden då man ska vara inne i sin korridor är 21:45 och personalen låser korridoren när alla klienter är på plats. Jag går in i mitt rum och kollar på TV en stund innan min kvällsmedicin som gör mig sömnig kickar in. Tiden mellan detta och när jag somnar är jobbig. Jag ligger och vänder och vrider i min säng nästan var 5:e minut och detta i ungefär en timma innan jag somnar.

Sen kommer nästa dag. Livet här är som en låt på repeat.

Text: Oliwer