Jag kommer fylla arton inlåst

FAKTA

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som bedriver vård, utredning och behandling av ungdomar med allvarliga sociala problem.

Varje år lever cirka 1 300 barn och ungdomar på något av SiS 25 ungdomshem runt om i Sverige.

Jag har åtta veckor kvar på min utredning och jag vet inte vart jag ska bo efter vistelsen här. Jag kommer att fylla arton inlåst och det känns skit.

Det värsta med att sitta på SiS är hopplösheten. Hopp är det sista jag har. Utan hopp kan man inte nå någonstans i livet.

Man vet aldrig vad som händer efter SiS. Det känns som att man slösar bort sitt liv här. Mina kompisar sitter hemma och poppar piller, drar linor och röker zutt. Jag har en längtan efter att bli fri. Att kunna klara mig på egna ben utan personal.

De sämsta med SiS är att man inte får göra vad man känner för. Man är alltid begränsad. Personalen behandlar en som en hund.

”Gör det, gör det”.

Jag missar tid med min familj. Vad ska jag tänka tillbaka på när jag är vuxen? Jag kan bara se tillbaka på ställen jag suttit på istället för bra minnen med familjen.

Känslorna man har dämpat med droger kommer tillbaka nu när man är ren. Det som är bra med SiS är att jag är drogfri och att ingen kan komma och slå mig eller hota mig på grund av mina skulder. Härinne kan jag känna mig trygg.

Text: Mikael Foto: Jonas Klinteberg