Fick inte lämna bokgåva till anstalten i Umeå

- Gör nått bättre med böckerna, sa vakten på anstalten i Umeå när han nekade Dorothea att skänka böcker till de intagna.

I senaste numret av tidningen Filen publicerade vi en insändare från anstalten Beateberg där de intagna förklarade hur man kunde få gratis böcker till fängelsebiblioteket. De berättade vart man skulle skriva, hur man skulle skriva och de berättade att responsen från förlagen varit stor. Även att intagna som aldrig tidigare läst böcker nu gjorde det.  En jätte vinst med andra ord.

Därför blev vi bestörta när vi idag fick ett brev ifrån de intagna på anstalten Ersboda i Umeå. De förklarade att de i november gjort exakt samma sak som de intagna på Beateberg. Men att utfallet blev något helt annat än vad de tänkt sig.

Dorothea Liebel, förlagschef för Liebel förlag i Umeå blev nämligen nekad att lämna sin bokgåva till anstalten.  Hon berättar i Västerbottens-Kuriren att hon gjorde iordning en låda med böcker och ringde fängelset.  Hon frågade om hon kunde komma och lämna in böckerna vid grinden och den som svarat i telefonen sa att det skulle gå bra, bara hon ringde innan.

Ett par dagar senare tänkte hon lämna böckerna och ringde därför anstalten. Men då fick hon nej.

-          Vi var inte välkomna. Vi var tvungna att skicka böckerna med post.

Den som svarade i anstaltens telefon denna gång var dessutom helt ointresserad, säger Dorothea Liebel.

-          Gör nått bättre med böckerna, sa han. Det fick mig att koka säger Dorothea Liebel.

Något även vi på tidningen Filen gör efter at ha läst och hört om detta.

Här hittar du artikeln i Västerbottens-Kurriren: http://www.vk.se/plus/1617382/fick-inte-lamna-bokgava-till-fangelset

Text: Jonas Klinteberg Foto: Jonas Klinteberg